ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ


Οι εκλογές  για την ανάδειξη περιφερειαρχών και μελών περιφερειακού Συμβουλίου της περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιούνται εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που πλήττει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού και ιδιαίτερα όλους εκείνους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Οι πολίτες κινούνται ανάμεσα στην οργή και στην ανησυχία για το αύριο με δυσπιστία για τις καθιερωμένες πολιτικές και το μοντέλο συνολικά που μας έχει οδηγήσει σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση και αναζητούν διέξοδα που δεν αναπαράγουν τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές.

Σε αυτή τη συγκυρία χρειάζεται να απαντήσουμε με θετικές προτάσεις και θέσεις ώστε να δώσουμε στους Θεσσαλούς πολίτες προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο γαυτούς και τα παιδιά τους. Ένα αύριο που δεν αναφέρεται στο απώτερο μέλλον, ένα αύριο που δεν είναι αποτέλεσμα παλιών χιλιοειπωμένων συνταγών που το μόνο που κάνουν  είναι να παρουσιάζουν τα ίδια και τα ίδια με διαφορετικό περιτύλιγμα ενώ η ουσία παραμένει η ίδια.

Εμείς θέλουμε από κοινού με τους πολίτες αυτής της ευλογημένης Θεσσαλικής γης να προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου που αναδεικνύει τη δυναμική του και βάζει στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, όχι απλά σαν υποχρέωση και αναγκαιότητα αλλά σαν αναπτυξιακό πλεονέκτημα μιας άλλης αντίληψης που φέρνει τον πολίτη στο επίκεντρο, με δημιουργικότητα και ευθύνη. 


1. Για την κρίση.

Σχετικά με το μνημόνιο και τις συνταγές που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση η αντίθεση μας συνοψίζεται σε τρεις φράσεις:  υπέρμετρο τίμημα, άδικη κατανομή αμφίβολη διέξοδο. Είμαστε αντίθετοι στη φιλοσοφία του Δ.Ν.Τ., θεωρούμε όμως εξίσου αδιανόητο να υπερασπίσουμε τις πολιτικές επιλογές που μας οδήγησαν μέχρι εδώ, ή να αγνοήσουμε τη συνολική χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος. Την ίδια στιγμή αρνούμαστε να αναγάγουμε τις τοπικές εκλογές σε άτυπο δημοψήφισμα για το μνημόνιο και τονίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση χωρίς ταυτόχρονες απαντήσεις για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική όψη της.

2.  Για μια βιώσιμη οικονομία

Οι προτάσεις μας για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας σε επίπεδο Περιφέρειας βρίσκονται στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας αφού αποτελούν το μέσο για μια συνολική πρόταση βελτίωσης του επιπέδου ζωής όλων των πολιτών και εξόδου από την κρίση.
Η εμπειρία έχει δείξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τοπικά σε κοινότητες όπως η Ανάβρα ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για πράσινες επενδύσεις μικρής κλίμακας με σημαντικό όφελος για την κοινότητα, καταπολέμηση της ανεργίας,  σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Πρεσβεύουμε στον μετασχηματισμό της τωρινής οικονομικής δραστηριότητας με πράσινη στροφή σε όλα τα επίπεδα, με επίκεντρο το όφελος του παραγωγού και του καταναλωτή.

Προτείνουμε
·        Δημιουργία Συμβουλίου Μετασχηματισμού της οικονομίας με συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων για ένα περιφερειακό σχέδιο με στόχο το πέρασμα σε μια βιώσιμη πράσινη οικονομία.
·        Έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας στην οικιακή κατανάλωση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μικρής κλίμακας , στις μεταφορές και την ανακύκλωση, στον εναλλακτικό τουρισμό και βέβαια στην παραγωγή και  μεταποίηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
·        Συστηματοποίηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προδιαγραφών-κριτηρίων στις προμήθειες της περιφέρειας.
·        Υποστήριξη εναλλακτικών δικτύων ανταλλαγής.
·        Υποστήριξη της μεταστροφής του βιομηχανικού τουρισμού σε υπεύθυνο τουρισμό  με ανάδειξη του πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς
·        Δημιουργία τοπικής πράσινης ετικέτας κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνων επιχειρήσεων
·        Δημιουργία πόλων συνεργασίας και καινοτομίας σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ερευνητικούς φορείς με ενίσχυση και ενθάρρυνση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.


3. Για την  αναζωογόνηση της υπαίθρου

Η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, συνδυασμένη με ήπιο τουρισμό και μικρής κλίμακας μεταποίηση, μπορούν να δώσουν ξανά ζωή στα χωριά της Θεσσαλίας.
Η παραγωγή αγροτικών προϊόντων  ωστόσο είναι ανάγκη να λάβει υπόψη της και να προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές, στη μείωση της κατανάλωσης των υδάτινων πόρων, στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, στην ανάπτυξη τοπικών αγορών και στην αξιοποίηση των εδαφικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων για τη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Παράλληλα η ανάπτυξη του δευτερογενή τομέα στη μεταποίηση θα δώσει στα προϊόντα αυτά την απαιτούμενη υπεραξία

Προτείνουμε:
·        Σύσταση Περιφερειακής Επιτροπής για την ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων
·        Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για τη Βιολογική Γεωργία με στόχο την αύξηση του ποσοστού  από 4% που είναι σήμερα  σε 10% μέχρι το 2014.
·        Ενίσχυση δικτύων εμπορίας βιολογικών προϊόντων σε νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, αθλητικές και Δημοτικές εκδηλώσεις αλλά και σε άλλες κοινωνικές ομάδες καταναλωτών

4. Ανάπτυξη πολιτικών για την παραγωγή και χρήση ήπιων μορφών ενέργειας

Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ορθολογική χρήση της, οφείλουν να αποτελούν προτεραιότητα για την εκλεγμένη Αρχή της Περιφέρειας. Υποστηρίζουμε το μοντέλο της Γερμανίας και της Δανίας που, παράλληλα με τις εταιρίες, δίνει κεντρική θέση σε παραγωγή ενέργειας από τα νοικοκυριά, σε συνεταιρισμούς λαϊκής βάσης, σε δημοτικές επιχειρήσεις, σε θεσμούς δηλαδή που συνδέονται άμεσα με κάθε τοπική κοινωνία.

Προτείνουμε
·        Δημιουργία περιφερειακού σχεδίου δράσης με συγκεκριμένους στόχους ως προς την παραγωγή ήπιων μορφών ενέργειας αξιοποιώντας τις δυνατότητες από μικρά φράγματα, εκμετάλλευση μεθανίου από χωματερές, κλπ
·        Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο σε υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων, όσο και από ιδιώτες με δέσμη μέτρων που δίνουν κίνητρα και ενθαρρύνουν επενδύσεις μικρής κλίμακας σε κατοικίες
·        Ενθάρρυνση και προώθηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής
·        Υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του Άνθρακα


5. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Δεν αρκεί η ανεκτικότητα, η φιλευσπλαχνία, η ελεημοσύνη και τα αποσπασματικά
μέτρα που πολλές φορές προσβάλλουν τους/τις συμπολίτες/τισες μας.
Οφείλουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέπουν την
ενδυνάμωση, την αυτονομία, την πλήρη πολιτική και κοινωνική συμμετοχή όλων.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία γι’αυτό.

Προτείνουμε
·        Ολοκληρωμένα στρατηγικά σχέδια και πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για ευάλλωτες πληθυσμιακές ομάδες
·        Πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία που διευκολύνουν ενεργητικά την πρόσβαση και υποστηρίζουν δράσεις για ισότιμη κοινωνική και επαγγελματική ένταξη
·        Πρωτοβουλίες για εκπόνηση στοχευμένων προγραμμάτων με ποιοτικά χαρακτηριστικά που διευρύνουν την κάλυψη σε μεγάλα κομμάτια που πληθυσμού που χρειάζονται υποστήριξη
·        Ανάπτυξη δράσεων στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας




6.Αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών στις πόλεις μας και την ύπαιθρο
Θέλουμε νέα πρότυπα ευημερίας, στηριγμένα κυρίως στην ποιότητα ζωής, ως δικαίωμα για όλους. Ζητάμε επενδύσεις στη βελτίωση της δημόσιας συγκοινωνίας, την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, την επιστροφή της φύσης στην πόλη, τις κοντινές καθαρές παραλίες. Θα εργαστούμε για να δώσουμε σε όλους μας τη δυνατότητα να περπατάμε σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να κάνουμε ποδήλατο με ασφάλεια στις καθημερινές μας διαδρομές.

Προτείνουμε
·        Εκπόνηση σχεδίων δράσης για  πράσινες πόλεις με ενίσχυση του αστικού και περιαστικού πράσινου
·        Αναβάθμιση κεντρικού ιστού των Θεσσαλικών πόλεων με εκτεταμένη πεζοδρόμηση και παράλληλη ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων σε ολόκληρο το ζωτικό χώρο
·        Ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας και άλλων ευέλικτων μορφών μεταφοράς των πολιτών
·        Αισθητική αναβάθμιση κέντρων εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας


7. Ορθολογική διαχείριση υδάτινου δυναμικού
Θεωρούμε ότι οι απαντήσεις στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας βρίσκονται στην εξοικονόμηση νερού και στη ριζική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Επιμένουμε και αναμένουμε τα αποτελέσματα των σε εξέλιξη μελετών διαχείρισης λεκανών απορροής.

Προτείνουμε

·        Λεπτομερή ορισμό του μεγέθους του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας πράγμα που δεν έκαναν οι προηγούμενες μελέτες λόγω έλλειψης στοιχείων για γεωτρήσεις, για μεθόδους άρδευσης, για συστήματα μεταφοράς νερού κ.α.
·        Εξέταση όλων των σεναρίων διαχείρισης υδάτινου δυναμικού στο πλαίσιο της αειφορίας  που να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δραστικά μέτρα περιορισμού της σπατάλης και κακοδιαχείρησης και  έμφαση στη δημιουργία μικρών φραγμάτων.
·        Ρεαλιστικά σχέδια ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής που να μην χαρακτηρίζονται όλα από αυξημένες ανάγκες νερού και από υδροβόρες καλλιέργειες.
Να ληφθούν υπ’όψη οι οικονομικές επιπτώσεις από την κατακράτηση νερού στα  σχεδιαζόμενα φράγματα της εκτροπής, σε όλα τα υπάρχοντα και σχεδιαζόμενα μεγάλα ΥΗ έργα στον κάτω ρου του Αχελώου