Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Εξασθενές Χρώμιο στη Θεσσαλία


Στις 24 Νοεμβρίου 2011 συνεδρίασε η Επιτροπή Υδάτων της Βουλής υπό την προεδρία του βουλευτή Μαγνησίας Κων. Καρτάλη με μοναδικό θέμα τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων για το θέμα της ρύπανσης από εξασθενές χρώμιο στην περιοχή του Αρμενίου του Δήμου Φερρών. Κλήθηκε η κ. Μ. Καραβασίλη ειδικώς γραμματέας περιβάλλοντος και παρουσίασε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φερρών στη Θεσσαλία.
To εξασθενές χρώμιο έχει ενταχθεί στην λίστα "των πολύ επικίνδυνων ουσιών" της οδηγίας REACH. Προσφάτως, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., στηριζόμενη σε πολύχρονες, εξαντλητικές έρευνες των δεδομένων της επιστήμης της τοξικολογίας του εξασθενούς χρωμίου, σε εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, σε πλειάδα επιστημονικών συνεδρίων και διακρατικών συναντήσεων, όρισε ως στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας από εξασθενές χρώμιο τη συγκέντρωση των 0,02 ppb1. Στο τέλος του περασμένου χρόνου το ΥΠΕΚΑ διοργάνωσε συνέδριο ειδικών που ανέλυσαν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς των διεθνών τοξικολογικών και εργαστηριακών ερευνών γύρω από τους κινδύνους που το εξασθενές χρώμιο θέτει για τη δημόσια υγεία.. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την εγκύκλιο ΑΔΑ 4Α3ΨΘ-Γ της 7/6/2011, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει μια συστηματική καταγραφή των συγκεντρώσεων του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, για μια περίοδο ενός έτους σε επίπεδο χώρας. Στους αποδέκτες αυτές της επιστολής βρίσκονται και οι 3 διευθύνσεις της κάθε Περιφέρειας (Δημόσιας Υγείας, Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής).
Το 2009 ανακοινώθηκε μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου μετρήθηκε από την Τερψιθέα μέχρι τον Αλμυρό σε 32 σημεία σε όλη τη λεκάνη απορροής χρώμιο και τα αποτελέσματα ήταν κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά.
Η κυρία Καραβασίλη παρουσίασε στοιχεία ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας ανιχνεύτηκαν επίπεδα εξασθενούς χρωμίου παρόμοια με του Ασωπού ποταμού στην Αθήνα, και καλούμε κάθε αρμόδιο (αποκεντρωμένη περιφέρεια, αιρετή περιφέρεια) να τοποθετηθεί και να ενημερώσει το κοινό της Θεσσαλίας. Θεωρούμε ότι πλέον πρέπει να γίνει ειδικό περιφερειακό συμβούλιο με την συμμετοχή και φορέων αλλά και της κας Καραβασίλη γιατί είμαστε ένα κλικ πίσω στην ενημέρωση με μόνο θέμα την ρύπανση από εξασθενές χρώμιο στη Θεσσαλία. Είμαστε στη διάθεση των αρμοδίων να συμβάλλουμε με προτάσεις για το θέμα.

Ο επικεφαλής της Παράταξης
Δημήτρης Κουρέτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου