Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Καταγραφή συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Καταγραφή συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης
(με βάση το άρθρο 16 του  Εσωτερικού Κανονισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου)

To εξασθενές χρώμιο έχει ενταχθεί στην λίστα "των πολύ επικίνδυνων ουσιών" της οδηγίας REACH. Προσφάτως, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α., στηριζόμενη σε πολύχρονες, εξαντλητικές έρευνες των δεδομένων της επιστήμης της τοξικολογίας του εξασθενούς χρωμίου, σε εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, σε πλειάδα επιστημονικών συνεδρίων και διακρατικών συναντήσεων, όρισε ως στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας από εξασθενές χρώμιο τη συγκέντρωση των 0,02 ppb1. Στο τέλος του περασμένου χρόνου το ΥΠΕΚΑ διοργάνωσε συνέδριο ειδικών που ανέλυσαν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς των διεθνών τοξικολογικών και εργαστηριακών ερευνών γύρω από τους κινδύνους που το εξασθενές χρώμιο θέτει για τη δημόσια υγεία.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε την εγκύκλιο ΑΔΑ 4Α3ΨΘ-Γ της 7/6/2011, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει μια συστηματική καταγραφή των συγκεντρώσεων του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, για μια περίοδο ενός έτους σε επίπεδο χώρας. Στους αποδέκτες αυτές της επιστολής βρίσκονται και οι 3 διευθύνσεις της κάθε Περιφέρειας (Δημόσιας Υγείας, Δημόσιας Υγιεινής και Κοινωνικής Μέριμνας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής).
Ερωτάστε:
  1. Ποια είναι τα ως τώρα αποτελέσματα για την Περιφέρειά μας;

[1] Office of Environmental Health Hazard Assessment, California Environmental Protection Agency: Public Health Goals for Chemicals in Drinking Water, Hexavalent Chromium, July 2011, http://oehha.ca.gov/water/phg/072911Cr6PHG.html
Ο επικεφαλής
Δημήτριος Κουρέτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου